HOME    LEGISLATIE    CURSURI    CONTACT    GALERIA FOTO-VIDEO    
 CATEGORII PRODUSE

 TEHNICI PENTRU ALPINISM UTILITAR

 •ECHIPAMENT DE LUCRU VERSUS ECHIPAMENT DE SPORT

 •FACTORUL DE CADERE

 •ANCORAREA

 •COBORAREA

 •URCAREA

 •MISCAREA PE ORIZONTALA IN TAVANE

 •STALPI DE TELECOMUNICATII

 •PLATFORME SI ACOPERISURI

 •SPATII INGUSTE

 •TEHNICI GENERALE DE SALVARE

 •SISTEME DE SCRIPETI

 
  ECHIPAMENT DE LUCRU VERSUS ECHIPAMENT DE SPORT
Echipament de alpinism utilitar versus echipament de sport

 Putina istorie

Alpinismul utilitar a suferit mari modificari in ultimii ani.

La inceput alpinistii utilitari proveneau din randul alpinistilor sportivi. Alpinismul, ca sport, inseamna printre altele improvizatie. In conditii dificile, presat de vreme, de pericolele din teren, de riscul unei caderi cu urmari cel putin neplacute alpinistii sunt nevoiti sa improvizeze diverse lucruri pentru a iesi din situatii dificile. In timp acest factor (improvizatia) devine o a doua natura a alpinistilor.

Acum numarul alpinistilor sportivi care fac alpinism utilitar a scazut foarte mult din diverse cauze obiective. Asa ca alpinistii utilitari de azi sunt oameni care nu prea mai au legatura cu muntele. Alpinismul utilitar este o profesie bine definita deja. A trecut perioada improvizatiilor din simplul motiv ca a trecut perioada celor care se pricepeau sa le faca. Evident mai sunt destui alpinisti sportivi care muncesc ca alpinisti utilitari, dar fata de numarul total acestia reprezinta o proportie foarte mica.

Acum alpinistii utilitari au urmat cursuri specifice pentru aceasta profesie. Alpinismul utilitar nu se “fura” ci se invata! In aceasta situatie este clar ca folosire echipamentului sportiv la munca nu este indicat.

  Cateva argumente pentru folosirea echipamentului corect de alpinism utilitar care este mai scump, dar a fost special conceput pentru acest lucru.


       1. Grigri versus I’D

Avantaje Grigri

 • costuri mai mici de achizitie.
 • este mai usor si mai ca dimensiune mai mic.
 • permite viteze de coborare mai mari (doar ne grabim cu totii).

Avantaje I’D

 •  daca se monteaza invers pe coarda in loc sa cazi I’D-ul se blocheaza automat. (are o cama special pentru acest caz). Din pacate acest lucru se poate intampla din mai multe motive: neatentie, graba, necunoasterea echipamentului.
 •  nu permite viteze mari de coborare; cu cat viteza este mai mare cu atat se incalzeste mai mult coboratorul, astfel se poate topi mantaua corzii. ( coarda se distruge mai repede si coborarea este mai greu de controlat.
 •  blocheaza in ambele capete ale cursei manetei de control, aceasta este functia denumita “antipanica”. In mod reflex atunci cand folosim un coborator de genul acesta daca ne speriem, panicam, etc… putem face doua miscari ale manetei: o ducem intr-un capat de cursa. La I’D indiferent de capat coarda este blocata, la restul – Grigri, Stop – doar o miscare este corecta. In celalalt capat al cursei nu facem decat sa coboram cu viteza maxima.
 •  I’D- ul are toate certificarile de lucru in alpinismul utilitar; la un control al protectiei muncii amenda depaseste cu siguranta pretul acestui coborator.

   2.  Shunt versus ASAP

  Shunt-ul este adeseori denumit gresit : “dispozitiv de siguranta” sau “opritor de cadere”.

  vs_asap.jpg

    Aceste denumiri lasa sa se inteleaga intrebuintari complet eronate ale Shunt-ului. Acest dispozitiv poate avea legatura cu siguranta intr-un singur fel: el este un dispozitiv de back-up la rapel sau ca blocator de coarda.

    Imaginea de mai sus este tiparita pe prospectul produsului si arata modul de folosire.

    Nu se vede ca ar fi pe coarda de siguranta sau ca este folosit la munca, dar majoritatea aruncam rapid eticheta cu instructiunile de folosire.

    Daca este folosit ca opritor de cadere, iar in timpul unei caderi il strangem in mana in mod reflex nu facem decat sa acceleram caderea. Strans in mana Shunt-ul elibereaza coarda!

  In concluzie:

  1.    Shunt-ul se foloseste la trecerea corzii/corzilor de rapel prin el sub coborator astfel incat in cazul in care dam drumul corzii din diverse motive aceasta sa fie blocata de Shunt.

  2.    Shunt-ul nu se foloseste pe coarda de siguranta.

  3.    Shunt-ul nu este un opritor de cadere in alpinism utilitar, poate deveni periculos in cazul in care este folosit astfel.

    Acestea sunt indicatiile producatorului – Petzl care cu siguranta stie cel mai bine pentru ce a fost creat acest produs.

    ASAP –ul este un produs destinat exclusiv alpinismului utilitar.

    ASAP-ul este opritor de cadere si atat; nu se foloseste la nimic altceva.

    Se foloseste pe coarda de siguranta, in cazul unei caderi sau al unei alunecari necontrolate el blocheaza coarda.

    Nu trebuie sa fie tinut cu mana nici la urcare si nici la coborare. El este prins de ham printr-o lonja, de preferinta cu ASAP’Sorber, lonja cu soc absorber creata special pentru ASAP.

    Chiar daca in timpul caderii este prins cu mana in mod reflex ASAP-ul blocheaza coarda si opreste caderea.

    ASAP-ul are toate certificarile de lucru in alpinismul utilitar; la un control al protectiei muncii amenda depaseste cu siguranta pretul acestui produs.  3.   Ham sportiv versus ham de lucru


  ham.jpg

  -    Evident nu se poate compara nici un ham sportiv cu unul de lucru cu cinci puncte de ancorare( cele cu vesta). In comparative vom folosi un ham fara vesta.

  -    Hamul de sport este un ham mai putin confortabil in cazul in care se sta vertical si fara puncte de sprijin.

  Punctul de legare in coarda

    Dupa cum se vede in imagine punctul de legare in coarda este situate diferit la cele doua hamuri.

    La hamul de lucru acest punct este situate considerabil mai sus pozitionand astfel coboratorul cat mai sus. Acest lucru este pastrat de la hamurile de speologie; in alpinismul utilitar se fac miscari identice cu speologia: urcat si coborat pe vericala, schimbarea liniei de ancorare, etc…

    In concluzie hamul de alpinism sportiv nu confera o pozitie buna de urcat si coborat pe coarda, marind efortul pentru aceste miscari, iar cel de speologie… se vede clar cat de confortabil este pentru perioade mai lungi de stat in ham.

  Confort

    Hamul de sport este un ham mai putin confortabil in cazul in care se sta vertical si fara puncte de sprijin, hamurile de sport nu sunt gandite pentru perioade lungi de stat in ham ci sunt gandite pentru catarat, activitate in care perioada de stat suspendat in ham este foarte scurta.

  Inelele metalice laterale

    Aceste puncte de ancorare lipsesc la hamurile de sport. Ele sunt foarte utile pentru pozitionare. Atunci cand vrem sa obtinem o pozitionare confortabila trecand o lonja (grillon, lonja Jane, anou, etc…) pe dupa un obiect (grinda, teava, stalp) cel mai simplu este sa fie prinsa in cele doua inele laterale. Daca are ca punct de prindere doar inelul central creste balansul in punctual de ancorare si alpinistul utilitar va depune un efort mai mare doar pentru a se mentine in pozitie.

    Am intalnit un ham de sport “defect” folosit la munca. Avea o chinga de materiale (cele laterale pentru atasat echipament pe ham) smulsa. De acolo fusese prins un Grillon. Chinga respective cedase cand persoana care era in ham s-a lasat in Grillon.

  Convertire in ham complet

    Exista veste special concepute sa se ataseze la hamurile de munca, astfel devenind hamuri complete. Aceste veste nu se pot atasa la hamurile de sport dintr-un motiv simplu si obiectiv: hamurile de sport nu au prinderea speciala la spate pentru aceste veste.

  Norme CE de lucru

    Hamurile de lucru au certificarile de lucru in alpinismul utilitar; la un control al protectiei muncii amenda depaseste cu siguranta pretul acestor produse.

 CURSURI
FACT First Aid & CPR Training

PAR -ALPIN

EXTREME TECHNICAL ACCESS

 ULTIMELE ARTICOLE
  PARTENERI
PETZL       TENDON        
Made by Bivuac © 2018 UTILITAR.RO